H Βίκυ Τρωιάνου είναι απόφοιτος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, δημιούργησε το εργαστήριο Oenolysis με σκοπό την παροχή κλασικών και εξειδικευμένων χημικών αναλύσεων στα ελληνικά οινοποιεία.

Από το 2017 διευθύνει την εταιρία Ιnnovino, μέσω της οποίας παρέχει αναλύσεις σε πάνω από 100 καταξιωμένα οινοποιεία της Ελλάδας. Το οινολογικό εργαστήριο της, είναι από τα πιο άρτια εξοπλισμένα στην Ελλάδα τόσο ως προς τον εξοπλισμό (2 ενζυματικοί αναλυτές, HPLC, winescan, PCR,αίθουσα μικροινοποιήσεων  κ.α) αλλά και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό ( team 5 οινολόγων).

Από το 2013 συμμετέχει και συντονίζει ερευνητικά projects με κύριο πεδίο την απομόνωση και πολλαπλασιασμό αυτόχθονων ζυμομυκήτων από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού.  Επίσης, από το 2018 μελετά την επίδραση διαφόρων στελεχών εμπορικών ζυμομυκήτων μέσω μικροοινοποιήσεων και εξειδικευμένων αναλύσεων.