Διαδικασίες απόσταξης και παρασκευής αλκοολούχων ποτών

H Βασιλική Μαρία Ζερβού, Σύμβουλος επιχειρήσεων, Συνεργάτης του  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μεταπτυχιακό τμήμα Οινολογίας – Αποσταγμάτων παρουσιάζει για την Quintessence Enterprises Ltd το πρόγραμμα,  Ζωτικής Σημασίας, εγκεκριμένο και πλήρως επιδοτημένο από την ΑνΑΔ με θέμα: Διαδικασίες απόσταξης και παρασκευής αλκοολούχων ποτών.

Το παρόν πρόγραμμα καθορίζει τις διαδικασίες και τις τεχνικές που οι αποσταγματοποιοί καλούνται να εφαρμόσουν για να αναδείξουν τα αρωματικά χαρακτηριστικά των αποσταγμάτων τους για να τα καταστήσουν ικανά να διακρίνονται στην τοπική και διεθνή ανταγωνιστική αγορά.

Κωδικός Προγράμματος:

 DISTILLATION

Αριθμός Προγράμματος:

2320801

Διάρκεια: 14 ώρες Ιδρυματικό μέρος

& 4 ώρες Ενδοεπιχειρησιακό μέρος

Ημερομηνίες διεξαγωγής

ιδρυματικού μέρους:

30 Νοεμβρίου & 01 Δεκεμβρίου 2023,

08:30 – 17:15

Χώρος διεξαγωγής: 

Λεμεσός

Pefkos City Hotel

https://cdn.b3web.xyz/web/pefkos-hotel/optimizedlogo.png1571399313.png

Καθαρό κόστος επιχείρησης:

€ 0,00.*

Δικαίωμα συμμετοχής:

€1.530,00

Επιδότηση ΑνΑΔ: 1.530,00 €

Πάνω από 3 Δικαιούχοι: 600,00 +ΦΠΑ

*(Για τους δικαιούχους της  ΑνΑΔ το δικαίωμα συμμετοχής είναι χωρίς την προσθήκη ΦΠΑ βάσει της εξαίρεσης από την επιβολή Φ.Π.Α. πιστοποιημένων από την ΑνΑΔ συντελεστών παροχής κατάρτισης.)

Σημαντικό!

Από 01/01/2023 οι αιτήσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας «Ερμής» της ΑνΑΔ.

Για να γίνει αυτό, η επιχείρηση αφενός και κάθε πρόσωπο που εργοδοτείται σε αυτή αφετέρου, πρέπει να εγγραφεί στην πλατφόρμα Ερμής.

Αν έχετε ήδη κάνει εγγραφή, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα μέσω του συνδέσμου «Ερμή». Κατηγορία: “Αναβάθμιση και Βελτίωση Προϊόντων/Υπηρεσιών”  αριθμός προγράμματος: 132878.

Αν δεν έχετε κάνει εγγραφή, σας παρακαλούμε όπως συμπληρώστε και μας αποστείλετε την δήλωση συμμετοχής και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για τις περαιτέρω λεπτομέρειες και τον τρόπο εγγραφής σας στη ψηφιακή πύλη «ΕΡΜΗΣ».

Σκοπός
του
προγράμματος

Γιατί να παρακολουθήσετε αυτό το πρόγραμμα;

Σκοπός του προγράμματος είναι η επεξήγηση της επιστήμης της απόσταξης και η ανάλυση των διαδικασιών παραγωγής αποσταγμάτων και οινοπνευματωδών ποτών.

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με τα εργαλεία και τις τεχνικές που  χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και θα αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες να παράγουν αποστάγματα και αλκοολούχα ποτά υψηλής ποιότητας και να διαχειρίζονται με δεξιοτεχνία τις προκλήσεις που δημιουργούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες στην παραγωγή.

Ανάγκη
κατάρτισης

Γιατί σχεδιάσαμε αυτό το πρόγραμμα;

Κατά την τελευταία εικοσαετία τα τοπικά οινοποιεία της Κύπρου έχουν αυξηθεί σε αριθμό για να πλησιάσουν τα 100 με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής τους, εν μέρει ως αποτέλεσμα της αύξησης της συνήθειας των καταναλωτών να καταναλώνουν οίνους έναντι ή/και παράλληλα με τον ζύθο και εν μέρει ως αποτέλεσμα της διείσδυσης των οίνων της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Αυτό ήταν αποτέλεσμα της έκδηλης βελτίωσης της ποιότητας των κυπριακών οίνων, πράγμα το οποίο οδήγησε τους οινοποιούς να ενισχύσουν περαιτέρω την ποιότητα των οίνων αφενός και αφ’ετέρου να εντάξουν στην συλλογή των προϊόντων τους τα αποστάγματα και τα αλκοολούχα ποτά.

Σήμερα, τα περισσότερα οινοποιεία παράγουν ζιβανία με αρκετά από αυτά να την εντάσσουν ως την κορωνίδα των προϊόντων τους. Η ποιότητα των αλκοολούχων ποτών είναι ιδιαίτερα υψηλής σημασίας τόσο για την ανταγωνιστικότητά τους στην εγχώρια και στην αλλοδαπή όσο και στην επίδρασή της στην σωματική, πνευματική και κοινωνική ευεξία των καταναλωτών.

Οι οινοποιοί-παραγωγοί αποσταγμάτων έχοντας αναγνωρίσει την δυναμική η οποία προσφέρεται για την ανάπτυξη του brand τους από την ένταξη της ζιβανίας στο οινικό τους ενεργητικό εντόπισαν την ανάγκη ανάπτυξης της ποιότητας του προϊόντος και ειδικότερα ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του
τα οποία θα του προσδώσουν υπεροχή και μοναδική διάκριση στην αγορά.
Περαιτέρω, οι οινοποιοί βλέπουν την βελτίωση της ποιότητας της ζιβανίας ως δυνατότητα απόδοσης σε αυτή χαρακτήρα αποστάγματος γεωγραφικής προέλευσης της Κύπρου.

Η ποιότητα των αποσταγμάτων και των αλκοολούχων ποτών καθορίζεται από την ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους και από τις τεχνικές ζύμωσης, από τους τύπους των ζυμών και των βακτηρίων, από τις τεχνικές ζύμωσης και από τις τεχνικές απόσταξης.
Οι παράμετροι αυτές είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και κατά την διαδικασίες παραγωγής απαιτούνται λεπτές παρεμβάσεις ρύθμισής τους.

Η ζιβανία έχει κατά τεκμήριο ιδιαίτερο και μοναδικά χαρακτηριστικά. Η αναγνώριση πιθανών οργανοληπτικών σφαλμάτων σε αυτή και οι παρεμβάσεις κατά την απόσταξή της για την διόρθωσή της αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά τον οργανοληπτικό της χαρακτήρα και την
αρωματική της σύνθεση για να την καταστήσει ως οινοπνευματώδες ποτό εξαιρετικής ποιότητας.

Οι οινοποιοί-αποσταγματοποιοί έχουν ανάγκη κατάρτισής τους ως προς την επιλογή κατάλληλων ζυμών για την παραγωγή αποσταγμάτων, τις τεχνικές ζύμωσης και απόσταξης και την επιστήμη πίσω από αυτές, τις παραμέτρους που συμβάλλουν στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των
οινοπνευματωδών ποτών και στις μεθόδους προβολής των προϊόντων τους.

Πού απευθύνεται το πρόγραμμα;

Ποιοι θα είναι στην ομάδα σας;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
• οινοποιούς,
• αποσταγματοποιούς,
• οινολόγους,
• χημικούς αποσταγμάτων,
• ιδιοκτήτες ή/και διευθυντές οινοποιείων-αποσταγματοποιείων

Εκπαιδευτές

Ποιοι σας διευκολύνουν στη νέα γνώση και στις νέες δεξιότητες;

Βασιλική Μαρία Ζερβού

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Συνεργάτης  ΓΠΑ Αθηνών στο μεταπτυχιακό τμήμα Οινολογίας – Αποσταγμάτων

Μαθησιακά
αποτελέσματα

Πώς θα μετασχηματίσετε την γνωστική σας φυσιογνωμία;

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι καταρτιζόμενοι θα είναι  σε θέση:
Σε επίπεδο γνώσεων:
Γ1. Να παρουσιάζουν την εξέλιξη της παρασκευής οινοπνευματωδών ποτών και των διαφορετικών τύπων οινοπνευματωδών ποτών.
Γ2. Να αναγνωρίζουν τις βασικές αρχές και διεργασίες της τεχνολογίας και παρασκευής (ανάμιξη, απόσταξη, εκχύλιση) αλκοολούχων ποτών
Γ3. Να ακολουθούν την διαδικασία απόσταξης κατά την παραγωγή αλκοολούχων ποτών
Γ4. Να αναγνωρίζουν τους τύπους των οινοπνευματωδών ποτών
Γ5. Να επιλέγουν πρώτες ύλες οινοπνευματωδών ποτών υψηλής ποιότητας
Γ6. Να αναγνωρίζουν τα βασικά στάδια οινοποίησης στεμφύλων
Γ7. Να εφαρμόζουν βέλτιστες μεθόδους απόσταξης προς ανάδειξη της γεύσης και του αρώματος των αποσταγμάτων
Γ8. Να αναγνωρίζουν την χημεία των αποσταγμάτων και την σημασία της ισορροπίας ατμού-υγρού
Γ9. Να προσδιορίζουν την δράση των μικροοργανισμών που συμμετέχουν στις ζυμώσεις των αλκοολούχων προϊόντων, καθώς και των παθογόνων  μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοιώσεις σε αποστάγματα. Να παρακολουθούν και να χειρίζονται τα αποθέματα έτοιμου/ημιέτοιμου και χύμα προϊόντος.
Γ10. Να αναγνωρίζουν τα μέρη του εξοπλισμού απόσταξης
Γ11. Να εφαρμόζουν τις αρχές οργανοληπτικού ελέγχου κατά την οργανοληπτική εξέταση αποσταγμάτων
Γ12. Να περιγράφουν τις βασικές αρχές εμφιάλωσης και συσκευασίας αποσταγμάτων Γ13. Να αναγνωρίζουν τις νομοθετικές απαιτήσεις για την παραγωγή και τις πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών.

Σε επίπεδο δεξιοτήτων:
Δ1. Να χρησιμοποιούν και να επεξεργάζονται κατάλληλες πρώτες ύλες στην παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών
Δ2. Να διενεργούν κατάλληλο έλεγχο ποιότητας των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αποσταγμάτων
Δ3. Να εφαρμόζουν κατάλληλες τεχνικές ζύμωσης
Δ4. Να διενεργούν δειγματοληπτικούς και οργανοληπτικούς ελέγχους σε αποστάγματα, εξετάζοντας την ποιότητά τους ως προς την περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, το χρώμα, τη γεύση και το άρωμά τους.
Δ4. Να διακρίνουν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οινοπνευματωδών ποτών
Δ5. Να ελέγχουν την ποιότητα του αποστάγματος προς διασφάλιση υψηλής ποιότητας προϊόντων
Δ6. Να συναρμολογούν τα μέρη του αποστακτήρα και να ρυθμίζουν τις λειτουργίες απόσταξης
Δ7. Να συντάσσουν έκθεση οργανοληπτικής εξέτασης αποσταγμάτων
Δ8. Να αναπτύξουν στρατηγικές πωλήσεων και μάρκετινγκ για τα αλκοολούχα ποτά
Δ9. Να διεισδύσουν σε νέες αγορές αλκοολούχων ποτών
Δ10. Να εξασφαλίζουν την υγιεινή παραγωγή και διακίνηση ποτών και αποσταγμάτων.

Σε επίπεδο στάσεων:
Σ1. Να αποδίδουν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα στα αποστάγματά τους
Σ2. Να προβλέπουν την επίδραση των πρώτων υλών στο τελικό προϊόν
Σ3. Να εργάζονται αυτόνομα εκτελώντας τις βασικές διεργασίες που πραγματοποιούνται στο αποστακτήριο.
Σ4. Να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της αποσταγματοποιίας.
Σ5. Να συνθέτουν ιδιαίτερο οργανοληπτικό προφίλ στα αποστάγματα και αλκοολούχα ποτά που δημιουργούν
Σ6.Να δημιουργήσουν δικό τους brand για τα αλκοολούχα ποτά που παράγουν.

Περιεχόμενο
του
Προγράμματος

Ποια είναι τα νέα γνωστικά αντικείμενα;

  1. Ιστορία των αλκοολούχων ποτών
  2. Πρώτες ύλες για την παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών
  3. Ζύμωση και Απόσταξη
  4. Τεχνικές Απόσταξης
  5. Έλεγχος ποιότητας και Οργανοληπτική εξέταση αποσταγμάτων Ανάλυση
  6. Σταθεροποίηση και τελική επεξεργασία/φινίρισμα αποσταγμάτων
  7. Αποστάγματα και αλκοολούχα ποτά με γλυκάνισο
  8. Εργαστήριο οργανοληπτικού ελέγχου αποσταγμάτων. Προώθηση και πωλήσεις

Share this programme